Pstrąg z piekarnika w sosie sojowo-imbirowym

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • łyżka słodkiego sosu chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
Sos:
  • 20 g startego imbiru
  • 100 ml sosu sojowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 łyżki brązowego cukru


Przygotowanie:

Ryby ponacinać w poprzek z obu stron kilka razy i natrzeć je mieszanką sosu chilli, sosu sojowego oraz oleju. Wstawić do lodówki na godzinę.

Wstawić pstrągi do piekarnika. Piec przez 20 min. w temp. 200 stopni C aż się zrumienią.

W rondelku zagotować składniki sosu. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Upieczone ryby położyć na półmisku, polać sosem i posypać dymką.

  • Oryginalny przepis: Grillowy Pomocnik Tesco, 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz